Wat betekent RGB?

Wanneer we spreken over RGB ( Rood, Groen, Blauw) bedoelen we een kleursamenstellingsysteem gebaseerd op de optelling van de primaire kleuren van het licht.

Kleur toevoegen

Primaire kleuren

Primaire kleuren zijn kleuren die niet kunnen worden bereikt door andere kleuren te combineren. Zij vormen de basis van een ideaal model om kleuren te definiëren op basis van het gedrag van het menselijk oog ten opzichte van de verschillende lichtfrequenties en de interferenties daarvan. In sommige teksten worden zij primitieve kleuren genoemd.

De primaire kleuren van licht zijn:

  • rood met een golflengtebereik (λ) van 618-780 nm.
  • groen met een λ tussen 497-570 nm.
  • blauw met een golflengtebereik (λ) van 427-476 nm.

Anderzijds zijn de primaire kleuren van pigmenten cyaan, magenta en geel, die, zoals we later zullen zien, hun eigen kleurgeneratiesysteem vormen.

Complementair kleurenwiel
De complementaire kleuren bevinden zich in tegengestelde posities op de kleurencirkel.

Secundaire kleuren

Door twee van deze primaire kleuren met elkaar te combineren, steeds in dezelfde verhouding, worden secundaire kleuren verkregen. Als we bijvoorbeeld het RGB-model als basis nemen, krijgen we, als we rood en groen voor 50% mengen, de kleur geel. Combineren we de drie primaire kleuren, dan ontstaat wit.

Tertiaire kleuren

Een tertiaire kleur, vaak tussenkleur genoemd, ontstaat uit de combinatie van een secundaire kleur met een primaire kleur. Er is een speciaal soort tertiaire kleuren die aarden worden genoemd, vanwege hun doffe of vuile uiterlijk. Deze aardkleuren worden verkregen door een primaire kleur te mengen met zijn complementaire secundaire kleur in dezelfde verhouding. Als we bijvoorbeeld, volgens het RGB-model, groen (primair) nemen en magenta (zijn complementaire secundaire kleur) toevoegen, krijgen we een kleur met de drie primaire kleuren in de volgende verhouding: 50% groen – 25% rood – 25% blauw.

Toepassingen van het RGB-model voor primaire kleuren

Een van de toepassingen van dit type additieve synthesemodellen is te vinden in televisies en computerschermen. In dit geval is het scherm samengesteld uit kleine vierkantjes (pixels genoemd, de kleinste homogene eenheid van kleur die deel uitmaakt van een digitaal beeld) en elk daarvan is verdeeld in drie subpixels, één voor elke primaire kleur.

beeld ontleed in rgb-kanalen

In de verlichting wordt dit model gebruikt om allerlei gekleurde lampen te maken. In plaats van één enkele LED hebben we drie verschillende chips, één die rood licht uitstraalt, één die groen licht uitstraalt en tenslotte één die blauw licht uitstraalt. Op deze manier, spelend met de verschillende lichtintensiteiten van elke LED, kunnen we een bijna oneindige reeks gekleurde lichten genereren. Dit type LED-lichten kan worden gevonden in bijna elk formaat zoals lampen, strips of projectoren, om enkele voorbeelden te noemen.

Om de kwaliteit van het witte licht te verbeteren, kan een kwart LED van conventioneel wit licht worden opgenomen, deze producten worden RGBW (van wit) genoemd. Op die manier wordt het witte licht in deze LED gegenereerd in plaats van de som te zijn van de drie basiskleuren.

Andere modellen voor kleurweergave

Er zijn andere methoden om een kleurruimte te definiëren waarmee vormgegeven kleurenbeelden kunnen worden weergegeven. Deze omvatten CYMK en YUV.

CYMK

Dit is een model, in dit geval subtractief, dat wordt gebruikt in druksystemen. Het is gebaseerd op cyaan, geel, magenta en zwart. Idealiter zijn dit model en het RGB-model wederkerig. Dit betekent dat de primaire kleuren van het ene systeem de secundaire kleuren van het andere zijn en omgekeerd. In werkelijkheid, aangezien noch licht noch pigment volledig zuiver kunnen zijn, zullen er altijd kleine verschillen zijn tussen de resultaten van het ene en het andere model.

CYMK

YUV

Dit werd gebruikt in analoge kleurentelevisiesystemen en maakte compatibiliteit met zwart-wit televisies mogelijk. Het beeld wordt doorgegeven via drie componenten, één met de helderheidsgegevens (luma) die het grijswaardenbeeld vormt en twee andere voor kleurinformatie (UV). Een kleurentelevisie hercomponeert het beeld uit de drie componenten, terwijl een zwart-wittelevisie alleen rekening houdt met de luma (Y).

Digitale weergave van RGB-kleuren

In computersystemen wordt aan de intensiteit van elk van de kleurcomponenten een waarde toegekend. Volgens afspraak wordt deze waarde gecodeerd in één byte , wat resulteert in een schaal van 0 tot 255. Rood is dus (255,0). Zo is rood (255,0,0), groen (0,255,0) en blauw (0,0,255). Gewoonlijk kunnen we deze waarden vinden in hexadecimale notatie waarbij 0 overeenkomt met 00 en 255 met FF.

Enkele kleuren in RGB-formaat en hexadecimale notatie

KleurNaamRGBHexadecimaal
Zwart(0,0,0)#000000
Wit(255,255,255)#FFFFFFFFFF
Rood(255,0,0)#FF0000
Kalk(0,255,0)#00FF00
Blauw(0,0,255)#0000FF
Geel(255,255,0)#FFFFFF00
Cyaan(0,255,255)#00FFFFFFFF
Magenta(255,0,255)#FF00FF
Zilver(192,192,192)#C0C0C0
Grijs(128,128,128)#808080