TÜV-certificaat

U kent waarschijnlijk al de meest voorkomende certificaten voor verlichtingsproducten, zoals RoHS, dat het gebruik van elementen als lood of kwik beperkt, of de CE-markering, die essentieel is voor de verkoop van een product in de EU.

Deze keer gaan we het hebben over TÜV-certificaten, die u ook kunt vinden op een groot aantal van onze producten.

TÜV label

Wat is het TÜV-certificaat?

Het is een certificaat uitgegeven door de Technischer Überwachungs-Verein ( vandaar de naam TÜV). Deze Duitse organisaties, hoewel aanwezig in verschillende landen, behoren tot de meest veeleisende certificeringsinstanties ter wereld.

Het TÜV-certificaat is dan ook een garantie voor kwaliteit en veiligheid voor mens en milieu.

Soorten producten die gecertificeerd kunnen worden

De sectoren waarin TÜV’s gewoonlijk werken zijn zeer gevarieerd: transport, consumptiegoederen, industrie, veiligheid op het werk en vele andere.

Hun certificaten zijn niet beperkt tot producten, maar gelden ook voor processen en zelfs voor mensen.

Een TÜV kan een conformiteitscertificaat afgeven voor zo uiteenlopende elementen als een gloeilamp, een spoorwegvoertuig, een systeem ter preventie van arbeidsrisico’s of een systeem voor energieopwekking.

Oorsprong van TÜV’s

Deze organisaties gaan terug tot de tijd van de industriële revolutie. Na een ongeval in een brouwerij in Mannheim, waarbij een ketel ontplofte, richtte een groep ingenieurs de eerste vereniging van ketelinspecteurs op(Dampfkessel Überwachungsverein of DÜV).

Brouwerij stoomketel

Naarmate er nieuwe technologieën werden ontwikkeld, boden de DÜV’s hiervoor keuringsdiensten aan. Zelfs in 1906 lanceerde het Groothertogdom Baden een reeks voorschriften voor voertuigen en bestuurders, waarbij de plaatselijke DÜV de leiding kreeg.

In 1938 waren er al 37 DÜV’s, die werden gereorganiseerd tot 17 TÜV’s. In de loop der tijd hebben zij een internationale dimensie bereikt, waarbij zij hun diensten aanbieden aan industrieën, regeringen, particulieren en non-profitorganisaties.