Met het licht aan of uit? Beter met gedimd licht! Er zijn veel situaties waarin we een bepaald type licht in een ruimte willen hebben, hetzij om sfeer te creëren of voor de behoeften van de activiteit die we aan het doen zijn, maar weet u hoe u een dimbare LED-lamp kunt installeren?
Naast de voordelen die al in deze blog zijn besproken, zorgt LED-verlichting ervoor dat producten die met deze technologie zijn vervaardigd dezelfde kwaliteiten hebben als de verlichtingsoplossingen die eraan voorafgingen. Een van de interessantste mogelijkheden is het dimmen.
Wat heb ik nodig om een dimbare LED-lamp te installeren?
Alvorens de vraag te beantwoorden hoe ik mijn LED-lamp moet dimmen, zullen we kort uitleggen hoe een dimbare lamp werkt en wat de nadelen zijn van een verkeerde installatie. Het eerste dat u in gedachten moet houden is de generatiesprong tussen technologieën, van de oude gloeilampen, via halogeenlampen, naar de huidige modellen met de mogelijkheid om de kleur van het licht te variëren in het RGB-spectrum. Dus zelfs als u een moderne LED-lamp hebt, zal het moeilijk zijn om met oudere installaties goede resultaten te behalen, omdat de verhouding tussen vermogen en verbruik volledig is veranderd.
Om te beginnen moeten we nadenken over het soort stroom dat onze lamp bereikt. Zoals bekend werkt onze elektrische installatie met wisselstroom van 220V, en het zijn onze verschillende apparaten en toestellen die een transformator gebruiken om deze om te zetten in gelijkstroom om ze aan hun bedrijfsspanning aan te passen. Als de stroom die onze LED-lamp bereikt wisselstroom was en we de intensiteit ervan wilden regelen, zouden we het probleem hebben dat de lamp flikkert als we de intensiteit verlagen. Dit gebeurt omdat de elektrische golf die wisselstroom opwekt voortdurend schommelt tussen de polen, maar deze verandering van polariteit is zo snel dat het menselijk oog dit niet kan waarnemen. Als we de intensiteit zouden verlagen, zouden we de lengte van de elektrische golf verlengen, waardoor de verandering van de polariteit zou worden vertraagd en we een hinderlijke flikkering zouden waarnemen.
Este parpadeo de las bombillas, ya ocurriría de por sí en una instalación con un transformador que no estuviese adaptado a la tecnología LED, ya que los antiguos transformadores no están preparados para la tensión de trabajo tan pequeña con la que funcionan las bombillas LED, por lo que al no detectar “carga” suficiente, el circuito entra en bucle cerrando y abriendo el circuito continuamente. Por ello las bombillas LED ya cuentan con un driver interno que transforma la tensión para poder funcionar, pero no sólo eso, si no que ya disponemos de bombillas LED con driver regulable incorporado. Ahora ya tenemos claro es que no necesitamos un transformador en la instalación para que funcionen nuestras bombillas led.
En als de interne driver van de LED-lampen verantwoordelijk is voor de aanpassing van de ingangsspanning aan de behoeften van de lamp, waarom zijn we daar dan niet mee begonnen? Het antwoord is dat we denken dat het voor u interessant is om te weten hoe de lampen die we gaan gebruiken werken, om te beseffen hoe belangrijk het is om kwaliteitsproducten te hebben zoals we die bij efectoLED hebben. We hebben al een installatie zonder transformator en we hebben onze dimbare LED-lamp, het volgende aspect waarmee we rekening moeten houden is het type dimmer dat we gaan gebruiken. Er zijn twee soorten, magnetisch en pulserend. Deze laatste zijn niet ontworpen om te werken met LED-lampen, en zijn vaak schuldig aan het smelten van de interne driver van onze lamp. Stel dat we gebruik willen maken van een installatie met een dimmer voor halogeenlampen en deze willen vervangen door dimbare GU10-lampen. Het gemiddelde verbruik van een halogeenlamp is ongeveer 50w, dus een installatie met 5 van deze lampen zou een dimmer van minstens 300w nodig hebben.
Stel nu dat onze oude dimmer een minimale werkintensiteit heeft van 30w en we installeren 5 dimbare LED-lampen van 6w, wat in totaal ongeveer 30w zou zijn, door de intensiteit tot het minimum te verlagen zouden de lampen hun maximale vermogen blijven ontvangen, dus ondanks dat de dimmer op het minimum staat, zouden de lampen hun intensiteit niet verlagen. De oplossing is onze oude dimmer te vervangen door een nieuwe dimmer die geschikt is voor LED-lampen.
Kortom, om dimbare lampen te installeren moet de stroom waarmee onze lamp werkt continu zijn, iets waar de interne driver van de dimbare lamp zelf al voor zorgt, en dat onze dimmer ontworpen is voor producten met LED-technologie. Dit is de gemakkelijkste en eenvoudigste manier om dimbare verlichting in elke kamer te realiseren. Durft u een speciale sfeer te creëren voor speciale momenten?