Een van de belangrijkste elementen in de werking van LED’s zijn de drivers. In tegenstelling tot traditionele verlichting wordt LED verlichting niet rechtstreeks op het elektriciteitsnet aangesloten, maar via een driver die de spanning die hij van het elektriciteitsnet ontvangt, transformeert en aanpast aan de behoeften van het LED armatuur.
Een LED is een solide lamp op zich. Er zit geen gloeidraad of gas omheen, en geen glazen capsule om het te omhullen. Dit type verlichting werkt op een andere manier, dus om een goed inzicht te krijgen in de rol van een LED driver is het interessant te weten hoe een LED diode werkt.
We moeten weten dat een LED een halfgeleider is die licht uitzendt in het zichtbare spectrum wanneer er spanning tussen de twee uiteinden wordt gezet. Als we een positieve spanning tussen de twee uiteinden aanbrengen, wordt hij positief gepolariseerd en dit is het moment waarop het licht wordt uitgezonden. Maar hoe wordt een LED gevoed?
Wat is een LED driver en waarom is het zo belangrijk?
In wezen is een driver een apparaat dat de wisselstroom van het lichtnet omzet in gelijkstroom met een spanning die geschikt is voor een goede werking van de verlichtingsarmaturen. Dit apparaat regelt de stroomtoevoer naar een of meer LED’s. Wat LED drivers bijzonder maakt ten opzichte van een conventionele voeding, is dat zij zich kunnen aanpassen aan de veranderende behoeften van de LED’s door middel van een constante stroomvoorziening.
Functies van een LED driver
- Het regelen van de elektriciteitsstroom door ervoor te zorgen dat een LED of LED string altijd van de juiste spanning en stroom wordt voorzien, onafhankelijk van voortdurende veranderingen in de elektrische eigenschappen van de LED’s.
- Pas de spanning die de LED’s voedt aan om een constante stroom te leveren bij temperatuursveranderingen die de manier waarop de LED’s op elektriciteit reageren kunnen veranderen.
Hoe werkt een LED driver?
LED’s werken met gelijkstroom (DC), d.w.z. een constante stroom waarbij de beweging van de ladingen steeds in dezelfde richting gaat, zoals bijvoorbeeld batterijen. Als we dus een LED lampje willen laten werken in een wisselstroominstallatie (AC), zoals we die normaal hebben, zullen we een driver nodig hebben die deze wisselstroom omzet in gelijkstroom. Zonder een geschikte driver kan de LED oververhit of oncontroleerbaar worden, met prestatieverlies of onherstelbare uitval tot gevolg.
De uitgangsstroom van een elektrische installatie is groter dan het vermogen dat een LED nodig heeft om licht uit te stralen, zodat de driver deze stroom moet verminderen zonder energie te verspillen, de stroom constant te houden en de warmteontwikkeling te dempen. Er zijn twee verschillende soorten LED drivers, afhankelijk van waar ze worden geplaatst.
Type driver: intern of extern
In principe kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten drivers:
- Interne driver.
- Externe driver.
Bij de keuze van een LED lamp moeten we rekening houden met het type armatuur waar we hem gaan plaatsen, d.w.z. of hij gesloten of open is. Als het een open armatuur is, is er geen probleem aangezien de constructie zelf de warmteafvoer vergemakkelijkt. Als de armatuur daarentegen gesloten is, moet er binnenin een vrije ruimte worden vrijgehouden zodra de LED lamp is geïnstalleerd.
Aanbevolen wordt dat de ruimte die we reserveren twee keer zo groot is als de LED lamp die we gebruiken; is de ruimte kleiner, dan is het raadzaam een externe driver te gebruiken. De reden hiervoor is eenvoudig: op deze manier wordt vermeden dat de door de driver opgewekte warmte binnen deze armatuur blijft en uiteindelijk de werking van de lamp beïnvloedt. In elk geval wordt in de beschrijvingen van de verschillende verlichtingsproducten aangegeven wanneer een lamp niet wordt aanbevolen voor gebruik in ingesloten verlichtingsarmaturen.
Voor huishoudelijke verlichting is het gebruikelijk dat interne drivers in de LED lampen zelf zijn ingebouwd, zoals in wandlampen en kleine lampen. Anderzijds hebben LED lampen met een hoog vermogen, zoals die voor industrieel gebruik of straatverlichting, externe drivers die het vermogen van meerdere chips tegelijk regelen.
Een LED driver zorgt voor een maximale efficiëntie, d.w.z. het voorkomt energieverliezen. Een driver van goede kwaliteit is essentieel om LED verlichting haar volledige potentieel te laten bereiken in termen van levensduur en energie-efficiëntie, naast andere gunstige eigenschappen.
Hoe sluit ik een LED driver aan
Het aansluiten van LED’s op een driver is een heel eenvoudig proces. In feite hoeft u voor geïntegreerde drivers, zoals een LED lamp, niets te doen, het wordt geïnstalleerd zoals een gewone gloeilamp.
Voor de meest voorkomende externe drivers, zoals downlights, hebben we aan de ene kant een connector die lijkt op een hoofdtelefoonaansluiting die we aansluiten op de ingang van de armatuur en aan de andere kant hebben we over het algemeen twee kabels (fase en nul) die we aansluiten op de bedrading van onze elektrische installatie.
Hoeveel een LED driver verbruikt
Een van de belangrijkste voordelen van LED drivers ten opzichte van de oude transformatoren die bijvoorbeeld voor halogeenlampen werden gebruikt, is dat zij veel efficiënter en stiller zijn.
Hoewel drivers ontworpen zijn om wisselstroom op de meest efficiënte manier om te zetten in gelijkstroom, zal er tijdens het proces altijd energie verloren gaan, die in de vorm van warmte wordt afgevoerd. Om dit door de driver veroorzaakte extra verbruik te berekenen, moeten we de vermogensfactor ervan kennen.
Als we bijvoorbeeld een driver hebben met een vermogensfactor van 0,9, d.w.z. een rendement van 90%, om een spot van 50W te voeden, is het totale verbruik 50÷0,9=55,555W. Daarom zou het verbruik van de driver ongeveer 5,55W bedragen.